Klachten

Waar mensen met elkaar werken, kunnen misverstanden ontstaan. Wij streven naar een zo goed mogelijke hulpverlening aan jeugdigen in het kader van de Jeugdwet. Conform de bepalingen in de Jeugdwet streven we naar het verlenen van verantwoorde hulp die veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht wordt verleend gericht op de reële behoefte van de jeugdige en zijn of haar systeem. Hiervoor werken we met een multidisciplinair team van professionals. Al deze professionals zijn aangesloten en/of geregistreerd bij de voor hen geldende kwaliteitsregisters en beroepsorganisaties.

Als je klachten hebt, dan is een rechtstreeks gesprek vaak de snelste weg naar een oplossing. Je kunt natuurlijk ook bellen of mailen. We vinden het prettig als je aangeeft waar je tegen aan loopt en denken graag mee over een oplossing. Voel je niet bezwaard om je klacht, zorg of twijfel aan te geven. Wij staan hier voor open en nemen je altijd serieus. 

Mocht je er met ons onvoldoende uitkomen dan is het mogelijk om een klacht in te dienen bij de beroepsverenigingen SKJ, NVO, NIP en Tuchtcollege voor de gezondheidszorg of bij Klachtenportaal Zorg. Zie hieronder voor de webadressen en werkwijzen.

Elk kind, elke jongere en elke (pleeg)ouder of verzorger die te maken heeft met de jeugdhulp kan een vertrouwenspersoon van AKJ (www.akj.nl) inschakelen. Ze zijn er voor iedereen die vragen of klachten heeft over CJG, jeugd- en wijkteams, instellingen/praktijken die de jeugdhulp uitvoeren, organisaties voor jeugdbescherming, de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis. De vertrouwenspersoon staat klaar om jou te informeren, te adviseren en zo nodig te ondersteunen. De hulp van de vertrouwenspersoon is gratis.

Zij geven antwoord op jouw vragen. Ze bieden een luisterend oor en leggen je uit hoe de jeugdhulp werkt. Daarbij geven zij informatie over je rechten en je mogelijkheden. Soms is dat al genoeg om onvrede te voorkomen of weg te nemen. Bij klachten over de jeugdhulp ondersteunen zij bij het verwoorden, indienen en bespreken ervan. Door hun rol zijn ze in staat om verbeterpunten te signaleren. Die bespreken ze met de betrokken instantie. Zo dragen ze bij aan betere kwaliteit in de jeugdhulp. Het spreekt voor zich dat ze werken met de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG-register)
Onze GZ-psychologen en Orthopedagogen- generalist staan geregistreerd in dit register. Dit is een wettelijk register. Alleen degene die geregistreerd staan in dit register mogen een beschermde beroepstitel voeren en de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Mede door herregistratie en de wettelijke grondslag van dit register is de kwaliteit van de in dit register ingeschreven beroepen gewaarborgd.

Meer informatie over het BIG-register en de mogelijkheid tot het opzoeken van een zorgverlener vindt u op de site: https://www.bigregister.nl.

Nederlandse Vereniging van Onderwijskundigen en orthopedagogen (NVO)
Dit is een beroepsvereniging voor academisch geschoolde professionals. De vereniging richt zich op het waarborgen en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening van het vak van orthopedagoog. De orthopedagoog valt onder het verenigingstuchtrecht en dient zich te houden aan de beroepscode van NVO. Hierin staan (kwaliteits) richtlijnen om het beroep van orthopedagoog uit te oefenen.

Meer informatie over de NVO en haar beroepscode vindt u op de site: https://www.nvo.nl.

Nederlandse Vereniging van Psychologen (NIP)
Dit is een beroepsvereniging voor academisch geschoolde professionals. De vereniging richt zich op het waarborgen en bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening van het vak psycholoog. De psycholoog valt onder het verenigingstuchtrecht en dient zich te houden aan de beroepscode van NIP. Hierin staan (kwaliteits) richtlijnen om het beroep van psycholoog uit te oefenen.

Meer informatie over het NIP en haar beroepscode vindt u op de site: https://psynip.nl/.

Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)
Registratie bij het kwaliteitsregister is een herkenbaar kwaliteitskeurmerk. Een professional kan hiermee laten zien over welk niveau van vakbekwaamheid hij of zij beschikt. Om de registratie te behouden, investeert de professional in het vakmanschap die voor hem of haar geldt.

Meer informatie over het kwaliteitsregister vindt de beroepscode vindt u op de site: https://www.skj.nl.

Hieronder staan de mogelijkheden om jouw klacht of klachten aan ons te laten weten. 

Werkwijzen voor klachten
Op basis van de Jeugdwet dient elke zorgverlener zorg te dragen dat cliënten, dit kan zijn de jeugdige maar ook zijn of haar ouders of anderszins gezaghebbende, hun onvrede of klachten over de behandeling van een professional kunnen melden. Er zijn hiervoor verschillende werkwijzen, welke los van elkaar kunnen worden gevolgd. Je kiest dus zelf voor de weg die je wilt bewandelen.

Werkwijze 1. Bij behandelaar aangeven dat je een klacht hebt
Je kunt jouw klacht mondeling (face to face of telefonisch) of schriftelijk (brief of email) kenbaar maken bij de behandelaar. Op basis van de melding zal de behandelaar contact met jou opnemen en in overleg gaan hoe de ontstane situatie kan worden opgelost. Als jullie samen tot een oplossing komen, zul je hiervan altijd een bevestiging per email ontvangen van de behandelaar.

Werkwijze 2. Signalering richting praktijkhouders
Als je jouw onvrede binnen onze organisatie kenbaar wilt maken maar niet direct aan de behandelaar, dan kunt je contact opnemen met de praktijkhouders. Je kunt de melding telefonisch of via email doen, waarna een praktijkhouder met jou hierover in gesprek zal gaan. Waar nodig zal de praktijkhouder de betrokken behandelaar betrekken in het overleg. Als jullie samen tot een oplossing komen, zul je hiervan altijd een bevestiging per email ontvangen van de praktijkhouder.

Christel van Steenhoven (christel@vansteenhoven.net of 0161-232813)
Judith van Steenhoven (judith@vansteenhoven.net of 0161-232813)

Werkwijze 3. Contact opnemen met onze klachtenfunctionaris
Wil of kun je de klacht niet bespreekbaar maken met ons, of wens je onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kun je contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. Klachtenportaal Zorg is een externe organisatie waarbij we zijn aangesloten om onvrede en klachten over onze zorg te helpen oplossen. Heb je jouw klacht of onvrede opgestuurd, dan beoordeelt Klachtenportaal Zorg of deze voldoet aan de voorwaarden deze in behandeling te nemen en welke procedure erbij past. Als er informatie ontbreekt of onduidelijk is, nemen zij contact met je op om het volledig te maken en ervoor te zorgen dat de klachtenprocedure goed opgestart wordt. Wil je advies over hoe je om kunt gaan met een situatie waar je ontevreden over bent? Ook dan kun je contact opnemen met Klachtenportaal Zorg.
Geef jouw klacht door met het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg. Je kunt ook een e-mail sturen aan info@klachtenportaalzorg.nl. Weet je niet welke klachtenprocedure voor jou geldt? Ook daar kan Klachtenportaal Zorg je mee helpen. Het doel blijft het oplossen van onvrede en klachten.

Afronding van de klacht
Gedurende het verloop van bovenstaande werkwijzen en na afronding kan er contact worden opgenomen met onze administratie over de voortgang of vastlegging van de klacht. De afronding van een klacht zal altijd door ons aan jou worden bevestigd. Je kunt de administratie bereiken via: info@vansteenhoven.net of 0161-232813.

Waar nodig zal bij afronding van de klacht nog een afrondend gesprek plaatsvinden met de praktijkhouder om de gemaakte afspraken, advies en/of aanbevelingen vorm te geven. Van hetgeen besproken ontvang je dan een schriftelijke bevestiging.