Wat wij doen

Behandeling individueel en groep

Behandeling is gericht op sociale, emotionele en psychische problemen. Elke behandeling wordt op maat gemaakt. We sluiten aan bij de leeftijd en mogelijkheden van de kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Hierbij gebruiken we cognitieve gedragstherapie, speltherapie, IMH, ouder-kindbehandeling systeemtherapie, schemagerichte therapie, ACT, e-health en EMDR (klik hier voor uitleg over EMDR of voor een animatiefilmpje klik hier).

Wanneer een kind of jongere aangemeld wordt voor behandeling vragen we ouders om een vragenlijst in te vullen en een aantal gegevens aan te leveren. Wanneer we dit van hen gekregen hebben, en er vergoeding door de gemeente mogelijk is, vragen we deze vergoeding aan. We plannen daarnaast een telefonisch intakegesprek met ouders (en jongere vanaf 12 jaar). Zodra de behandeling kan starten, versturen we een mail met uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek stellen we samen doelen vast voor de behandeling. Vervolgens gaan we aan de slag. Een behandeling start normaal gesproken binnen 2 weken na het kennismakingsgesprek.

Jongvolwassenen melden zichzelf aan en krijgen dan de vraag om een vragenlijst in te vullen. Wanneer we alles ontvangen hebben regelen wij voor jongvolwassenen met een huisarts die onder Zorroo valt, de vergoeding. Voor jongvolwassenen die niet onder een huisarts van Zorroo vallen is vergoeding niet mogelijk en zijn de kosten €105,- per uur.

Na ongeveer 5 behandelingen is er een evaluatiemoment met kind/jongere en ouders waarin we bespreken hoe het op dat moment gaat met het kind/jongere en of het nodig is om door te gaan met de behandeling. Wanneer de behandeling afgerond is wordt er een behandelverslag gemaakt.

Binnen onze praktijk bieden behandelen we kinderen, jongeren en jongvolwassenen met allerlei problemen, met en zonder een diagnose, zoals:

  • somberheid, piekeren

  • spanning (hoofd- en buikpijn)

  • angst / faalangst

  • weinig zelfvertrouwen

  • echtscheiding

  • rouwverwerking

  • boosheid, impulsbeheersing

  • pesten/gepest worden

  • moeite met gevoelens uiten

  • hoogbegaafdheid

  • moeite met plannen en organiseren

  • dwanghandelingen

  • AD(H)D

  • autisme

  • traumatische ervaring

  • misofonie

Voor vragen op het gebied van complexe echtscheidingsproblematiek en (licht) verstandelijke beperking verwijzen wij graag naar een daarin gespecialiseerde praktijk. Wij zijn een ambulante praktijk, dit houdt in dat crisisgevoelige aanmeldingen ook worden doorverwezen.

Schermafbeelding 2014-02-20 om 13.06.59.png

Onderzoek

Wanneer er vragen zijn over wat er met een kind of jongere aan de hand is, waar problemen vandaan komen en wat er nodig is om het beter te laten gaan, doen we een onderzoek. Wij vinden het belangrijk om snel antwoord te geven op de vragen die er zijn over een kind of jongere. Ongeveer 5 weken na start van het onderzoek, zijn het verslag en de adviezen klaar. Een onderzoek bestaat uit het invullen van vragenlijsten door ouders en school, een gesprek met ouders, 1 tot 3 onderzoeksmomenten met kind/jongere en een uitslaggesprek met kind/jongere en ouders. Indien nodig kan er ook een adviesgesprek op school plaatsvinden.

We doen een onderzoek bij een kind of jongere wanneer er vragen zijn over onderwerpen als:

  • IQ, capaciteiten

  • concentratie,
    snel afgeleid zijn

  • geheugen

  • planning en organisatie

  • overmatige angst, boosheid of verdriet

  • sociale en emotionele problemen

  • impulsief zijn

  • ADHD

  • Autisme

  • somberheid

Oudergesprekken en gezinsbehandeling

Deze gesprekken en behandeling zijn bedoeld voor ouders en verzorgers met opvoedvragen en zijn vaak in combinatie met behandeling voor kind of jongere. Hierbij gebruiken we e-health, gesprekken en video-opnames. We bespreken met ouders welke vorm van ondersteuning het best bij hen past.

Wanneer je op zoek bent naar meer informatie over allerlei onderwerpen die met opvoeden te maken hebben, kun je kijken op www.opvoeden.nl.

Voor ouders die uit elkaar gaan of zijn, adviseren we de volgende website: www.villapinedo.nl.

Soms is het begrijpen van de oorzaak van het probleem al de helft van de oplossing
— Carlijn Vergouwen

Wie wij zijn

Christel van Steenhoven is psycholoog NIP. Zij is de zus van Judith en sinds 2003 praktijkhouder van onze praktijk.

Carlijn Vergouwen is Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP en speltherapeut. Zij werkt sinds 2015 bij onze praktijk.

Judith van Steenhoven is maatschappelijk en psychosociaal werker. Zij is de zus van Christel en sinds 2003 praktijkhouder van onze praktijk.

Noortje Roovers is GZ-psycholoog, EMDR therapeut en schematherapeut. Ze is sinds 2014 werkzaam bij onze praktijk.

Linda van Geel is GZ-psycholoog, EMDR-therapeut, speltherapeut en ouder-kindbehandelaar en is sinds 2013 werkzaam bij onze praktijk.

Nettie Voermans is orthopedagoog-generalist NVO en werkt sinds 2017 in onze praktijk.

Ingeborg van Waes is orthopedagoog-generalist NVO en EMDR-therapeut en is sinds 2022 werkzaam in onze praktijk.

Linda van de Wiel is jeugdprofessional en orthopedagoog i.o. Ze werkt sinds 2023 in onze praktijk.

Marion is gezinsbehandelaar, individueel behandelaar en verpleegkundig specialist BIG. Ze werkt sinds 2023 in onze praktijk.

Mieke Tuytelaars - van Steenhoven is een administratieve duizendpoot. Ze is de nicht van Christel en Judith en werkt sinds 2015 bij onze praktijk.

Michiel Dirkx is toegepast psycholoog en orthopedagoog. Hij werkt sinds 2022 in onze praktijk.

Eunice Zopfi is gezinsbehandelaar en orthopedagoog i.o. Ze werkt sinds 2023 in onze praktijk.

Steffie Roelofs is orthopedagoog. Ze werkt sinds 2023 in onze praktijk.

Elsemiek de Haan is gezinsbehandelaar en werkt sinds 2020 bij onze praktijk.


Esmé van den Ende is psycholoog NIP, systeemtherapeut en kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Ze is sinds 2021 werkzaam bij onze praktijk.

Els Laros is kinder- en jeugdpsycholoog, EMDR-therapeut en schematherapeut. Ze werkt sinds 2022 in onze praktijk.

Vergoedingen

Gemeenten

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het regelen en financieren van jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Elke gemeente bepaalt zelf hoe ze dit regelen en welke afspraken ze maken met zorgverleners. Wij hebben contracten met de gemeenten in regio Hart van Brabant en regio West-Brabant Oost, zie hieronder welke gemeenten erbij horen en welke vergoedingen gelden.

Regio Hart van Brabant
gemeenten Gilze-Rijen, Dongen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau (regio/gebied 2)

Wanneer de (huis)arts of sociaal team/wijkteam vindt dat er extra hulp nodig is, kunnen zij naar ons verwijzen. Na overleg met ouders en kind of jongere stellen we het zorgarrangement vast en vragen we toestemming aan de gemeente om te starten met de behandeling, de begeleiding of het onderzoek. De vergoeding voor inwoners uit deze gemeenten is 100%.

We een contract voor segment 4 (GGZ Specialistisch) voor regio 2 (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze-Rijen en Dongen).

Regio West-Brabant Oost
gemeenten Breda, Oosterhout, Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam, Woudrichem

Een huisarts of CJG-er uit deze gemeenten verwijst wanneer hij of zij vindt dat Generalistische GGZ (code 54001) of Behandeling ambulant (code 45A53) nodig is. Bij generalistische GGZ is (een vermoeden van) een psychische stoornis nodig. De vergoeding voor inwoners uit deze gemeenten is 100%.

Psychosociale hulp

Wanneer hulp niet vergoed wordt door de gemeenten noemen we het psychosociale hulp. In sommige gevallen wordt psychosociale behandeling gedeeltelijk vergoed binnen de aanvullende verzekering (alternatieve geneeswijzen).  Er is geen verwijzing van de huisarts nodig. De kosten zijn €105,- per uur. Dit tarief wordt ook gerekend voor no show; wanneer je niet naar een afspraak komt zonder tijdig af te melden sturen wij de rekening naar ouder(s).

VST_kind_raam_zw.jpg
We zijn zeer tevreden. Vooral over de snelheid vanaf het eerste telefoontje tot aan de behandelingen!
— moeder van een 8-jarige jongen